Neurológiai betegségek kezelése (SNR/ARNI tréning)

A gyógytornának kiemelt szerepe van neurológiai betegségek kezelésében. Egyes központi idegrendszeri betegségnél (pl.: Sclerosis multiplex és Parkinson-kór/-szindróma) a prognózistól függetlenül elengedhetetlen a mozgásterápia.

parkinson

Mi a gyógytorna célja neurológiai betegségek esetén?

Ezekben az esetekben a gyógytorna célja nem a felépülésben keresendő, hanem az aktivitás és az önellátás minél hosszabb ideig történő megőrzésében. Mindig adott kórképre adaptálódik a terápia, amely Parkinson-kórnál például tartalmazza a ritmikus/ütemes nagy ízületeket átmozgató gyakorlatokat, törzsfordítást, fordulás gyakorlását, lépéshossz növelését, járás ritmizálását.

 

ARNI tréning

Az ARNI tréning egy funkcionális tréning alapú önrehabilitációs módszer segítségével nyújt támogatást a stroke hatásainak/az agysérülések következményeinek leküzdésében. Számos esetben a stroke túlélők funkcionális állapota a kórházból kikerülve még fejleszthető. Ennek a lehetőségét adja az ARNI módszer, amely a házi feladat alapú ön-tréning segítségével adhatja vissza a funkcionális önállóságot.

Mi az ARNI módszer lényege?

Egy hidat képezünk a kórházi rehabilitáció és a felépülés között, hiszen sokan a kórházból hazakerülve nem kapnak megfelelő iránymutatatást. Speciális technikákkal megtanítjuk, hogyan kell felülni, hogyan kell székből felállni, vagy lemenni a földre, majd onnan felállni. Költséghatékony eszközöket javaslunk a finommotorika és egyéb motoros funkciók fejlesztésére. Mindig személyre szabva adjuk a gyakorlatokat, az adott állapothoz mérten.A program szerves részét képezik specifikus feladatorientált gyakorlatok és egyéni megküzdési stratégiák, valamint az egyik fő mottó: „Használd vagy elveszíted!”

 

 • arni tréning

Neurológiai betegségek kezeléséről blogbejegyzéseinkben is olvashat.

Stroke utáni rehabilitáció

Stroke után is kiemelt szerepe van a gyógytornának. A stroke rehabilitáció célja, hogy a lehető legjobban helyreálljon az adott funkció működése.

Sclerosis multiplex 

Sclerosis multiplex esetén szintén nagyon fontos a tüneteknek megfelelő tornagyakorlatok végzése, amely egy jobb életminőséget eredményezhet.

Parkinson-kór

Parkinson-kór/-szindróma esetén is tudunk segíteni

Perifériás idegsérülések

Sokszor perifériás idegsérülések (pl.: diabeteszes láb vagy egyéb idegbántalmak) esetén romolhat az egyensúlyérzékelés és koordináció. Ekkor is kiemelkedően fontos tornával fenntartani az aktivitást és a mobilitást, ameddig csak lehetséges.

 

A stroke-ról és kezelési módjairól blogbejegyzésünkben is olvashat.

Egyéb bejegyzéseinkért kövessenek minket Facebookon és Instagramon is:

Lépjen kapcsolatba velünk

Kérdése vagy problémája van, forduljon hozzánk bizalommal!

  +36 30 193-5802

  8200 Veszprém, Templom utca 9.

  vanderlich.mozgascentrum@gmail.com

  VÁR RÁD EGY INGYENES GYAKORLATSOR

  X